Projekat nove školske zgrade za potrebe Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu uslovljen je urbanističkim projektom kojim su striktno definisani gabariti i pozicija objekta. Konstruktivni sistem objekta sastoji se iz armirano betonskih nosećih zidova i ploča čime su omogućeni neprekinuti rasponi na fasadi, ali i između hodnika i učionica. Enterijer predstavlja iskorak iz uobičajene prakse projektovanja školskih prostora. Distinktivni karakter unutrašnjih prostora proizilazi iz novih prostornih odnosa koji nastaju u enterijeru, ali i iz redukovane upotrebe arhitektonskih materijala, lišene svakog oblika dekoracije. Prioritet je bilo formiranje prijatnih prostora za rad i boravak učenika. Staklene pregrade uvode se iz bezbednosnih, funkcionalnih i estetskih razloga. Ukinuta je uobičajena podela na primarne i sekundarne prostore. Arhitektonski karakter svih prostora je ujednačen, tako da se dobija ambijent koji je prijatan za odvijanje nastave, vannastavne aktivnosti (internet centar, radionice...) ali i boravak dece. Centralno mesto zauzima hol koji ima karakter pjacete.

Autori