STITPNAUID: 2020-2021

SAVREMENE TEORIJE I TEHNOLOGIJE PRIMENJENE NA ARHITEKTURU URBANIZAM I DIZAJN

STITPNAUID: 2020-2021

KATALOG IZLOŽBE

DIGITALNA GALERIJA: kabinet505.ftn.uns.ac.rs

OD 01.SEPTEMBRA 2021.  –  DO 30.SEPTEMBRA 2021.


RECENZIJE:

RADOMIR KOJIĆ, docent

dr MARKO TODOROV,  vanr.prof.


KUSTOSKI TIM:

dr JELENA ATANACKOVIĆ JELIČIĆ, prof.

dr DEJAN ECET, doc.

dr SAŠA MEDIĆ, doc.

ALBERT TOPIĆ, mast.inž.arh.


IZDAVAČ:

Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad


GODINA:

2021.


GRAFIČKI DIZAJN KATALOGA:

ALBERT TOPIĆ, mast.inž.arh.


DIZAJN NASLOVNE STRANICE:

ALBERT TOPIĆ, mast.inž.arh.


ISBN 978-86-6022-353-3

Recenzija 01

Pandemija virusa Covid -19 je u protekle dve godine dotakla sve svere društva na globalnom nivou i promenila način organizovanja kulturnih i zabavnih sadržaja u javnom prostoru. Jedna od industrija koja je najviše pogođena novonastalom situacijom, svakako je industrija zabave. U proteklom periodu organizacija kulturnih i zabavnih sadržaja bila je onemogućena ili ,u najboljem slučaju, veoma otežana. Iako je situacija sa pandemijom na globalnom nivou danas bolja, posledice su i dalje tu i postoji potreba za novim rešenjima u oblasti projektovanja javnih prostora za ovu vrstu događaja.

Izložba STITPNAUID: 2020-2021. studenata treće godine osnovnih studija arhitekture Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, u okviru predmeta Savremene teorije i tehnologije primenjene na arhitekturu, urbanizam i dizajn se na veoma zanimljiv i profesionalan način bavi problemima bezbednog organizovanja muzičkog festivala. Studenti svojim arhitektonskim rešenjima nude odgovore na pitanje organizacije ovakvih događaja, njihove bezbednosti u uslovima pandemije, izlazeći iz ustaljenih modela organizacije koje smo poznavali u vremenu pre pandemije. Ovakav pristup omogućio im je da svojim arhitektonskim rešenjima predlože nove prostore za organizaciju kulturnih I zabavnih sadržaja ( koncerata, performansa i muzičkih festivala) i svima nama učine život u uslovima pandemije kvalitetnijim i podnošljivijim.

 

Radomir Kojić, docent


 

Recenzija 02

Pandemija izazvana korona virusom je, sasvim izvesno, u veoma kratkom roku, trajno i iz korena promenila načine na koje je organizovan javni život. Iako se prelazak u digitalnu stvarnost i intenziviranje komunikacije putem interneta pokazalo kao rešenje za prevazilaženje mnogih novonastalih problema, uočena je i osnovna manjkavost takvog koncepta – a to je osnovna ljudska potreba za socijalizacijom. Događaji koji okupljaju veliki broj posetilaca, poput muzičkih festivala i koncerata, ocenjeni su, s pravom, kao događaji visokog rizika. Jedno od pitanja koja se postavljaju jeste da li je sredstvima arhitektonske organizacije i oblikovanja moguće zaobići potencijalne rizike organizacije takvih događaja, bez žrtvovanja atmosfere koja ih čini prepoznatljivim i privlačnim.

Pred studente treće godine osnovnih studija arhitekture na Departmanu za arhitekturu i urbanizam postavljen je takav izazov – preispitati koncept organizacije i oblikovanja prostora namenjenih održavanju muzičkih festivala u skladu sa epidemiološkim preporukama. Studenti su, u okviru predmeta Savremene teorije i tehnologije primenjene na arhitekturu, urbanizam i dizajn, istraživali moguća rešenja ovog problema, istovremeno na dva prostorna nivoa – arhitekture i dizajna. Kao rezultat njihovog rada u toku letnjeg semestra, proizašli su projekti prikazani na ovoj izložbi. Ono što ovu izložbu izdvaja u odnosu na mnoge slične, jeste, izuzev aktuelnosti same teme, činjenica da su projekti duboko ukorenjeni u procesu istraživanja i preispitivanja različitih aspekata društvene stvarnosti. Sledstveno tome, izložba STITPNAUID: 2020-2021 zavređuje pažnju kako stručne, tako i najšire javnosti.

 
 

dr Marko Todorov, vanr.prof.

Ovde možete preuzeti katalog u PDF formatu:

STITPNAUID: 2021.pdf